Stokken

Als je wilt rolskiën gebruik je twee stokken, deze worden rolskistokken genoemd.

De stokken zijn gemaakt van aluminium of kunststof (mix van carbon en fiberglas). Het handvat moet goed grip geven en de strap zorgt voor de overbrenging van de kracht. Onder aan de stok zit een punt van widea staal. Deze rolskipunt is slijtvaster zodat je lang grip houdt.

De lengte van de stok is afhankelijk van je lichaamslengte en de techniek (klassiek of skating) die je wilt gaan beoefenen. Skatingstokken zijn ca 10cm langer dan klassieke stokken.

Maattabel_stokken

Bij skaten kun je heel veel kracht kwijt op je stokken. dat komt omdat je altijd 2 stokken tegelijk inzet waarbij je ook nog je hele romp erin kunt gooien. Het is dus essentieel dat je stijve stokken gebruikt voor het skaten. tijve stokken buigen niet onnodig door en al je energie die je in je stokken stopt wordt omgezet in voortstuwing.

De stokken zijn bij skating wat langer. Hoe langer de stok hoe sterker materiaal nodig is. Stokken boven de 160cm zijn van aluminium al snel te slap, dan zijn carbon stokken een betere keus.

Rubberen rolskipuntdoppen

Ze bestaan al even maar steeds meer rolskiërs en skikers ontdekken de voordelen van de rolskipuntdop.

  • De punten breken minder snel af
  • Op beton heb je met de doppen meer grip dan alleen met de puntjes
  • Breekt een puntje toch af? Dan heb je met de doppen nog grip om thuis te komen
  • Rol je met anderen? De doppen beschermen de scherpe punten, mocht je onverhoopt in een mederoller prikken ipv asfalt

In een wedstrijd is het wat anders maar als ik aan het trainen of toeren ben dan kies ik voor zekerheid met de rolskipuntdoppen – Machiel

Hoe slijp je rolskipunten?

Om goed te kunnen rollen zijn scherpe punten onmisbaar. Zonder scherpe punten kun je niet goed op je techniek letten en glijden je stokken steeds weg.

Volgende:
Bindingen >>