Rolski’s

Nog steeds is rolskiën één van de belangrijkste trainingscomponenten voor wedstrijdlanglaufers. Zij gebruiken langzame rolski’s om het trainingseffect te vergroten. Net als in de sneeuw is er een scheiding in klassiek en skating. Er zijn veel verschillende soorten rolski’s. Om te weten welke rolski’s je nodig heeft moet je eerst bepalen waarvoor je ze wilt gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van rolski’s? Er zijn namelijk rolski’s voor de klassieke techniek, de skatingtechniek en je hebt combiski’s waarop je beide technieken kunt uitoefenen.

Klassieke ski’s

De klassieke ski’s kenmerken zich door lange balken en platte wielen. Met bredere wielen kun je ook op schelpenpaden.
Spatborden zijn erg handig om te voorkomen dat je benen ook helemaal nat en blubberig zijn.

Skatingski’s

De skatingski’s hebben juist een kortere balk tussen de 53 en 60 cm en smalle wielen en zijn alleen geschikt voor asfalt. Deze rolski’s hebben geen blokkering.
De Skike is hier echter weer een uitzondering op, deze kan ook schelpenpaden, echter is het niet helemaal een echte rolski omdat je met je hak vast zit.

Combiski’s

De combiski heeft een blokkering en antenne. De antenne zorgt ervoor dat je voldoende druk op de balk houdt en het voorwiel niet om kan klappen bij een hoge achterzwaai. Hierdoor kun je een mooie explosieve lange kick maken net als in de sneeuw op toch een korte rolski! De antenne is te verwijderen en hierdoor heb je toch een lekkere korte ski voor het skaten.

Volgende:
Schoenen >>